20231021 VEB

Vlaams Energiebedrijf (VEB)

Samen met Vlaskracht de energietransitie versnellen

20231021 VEB

Vlaskracht partner van het Vlaams Energiebedrijf (VEB) voor het plaatsen van zonnepaneelinstallaties

Gemeenten, scholen en publieke organisaties kunnen voortaan zonder bijkomende aanbesteding terecht bij Vlaskracht voor het installeren van hun zonnepanelen. De ideale manier om de doelstellingen afgesproken in het Lokale Energie- en Klimaatpackt (LEKP) te behalen. 

Vlaskracht ontzorgt volledig.

Vlaskracht werd via een tender partner van het VEB voor het plaatsen van zonnepanelen op openbare gebouwen. Hierdoor kan Vlaskracht Vlaamse lokale besturen, scholen en andere publieke diensten ontzorgen die duurzaam en efficiënt met energie willen omspringen. Dit biedt steden, gemeenten, scholen en andere publieke organisatie heel wat voordelen. Hierdoor kan je zonder openbare aanbesteding rechtstreeks met Vlaskracht in zee gaan voor de plaatsing van zonnepanelen op je gebouwen. Dat beperkt de administratieve rompslomp en versnelt de realisatie. 

6 J2 A8479

Hoe werkt het systeem?

Bij een overeenkomst waarbij het project gerealiseerd wordt met burgerkapitaal en waar een stroomafnameovereenkomst met vast tarief deel van uitmaakt, neemt Vlaskracht de installatie en het onderhoud van het hernieuwbare energieproject voor zijn rekening. Vlaskracht biedt als coöperatie voordelige tarieven aan voor bij de aankoop en plaatsing van zonnepanelen. Wie met Vlaskracht via het VEB in zee gaat wordt na afloop van het contract kosteloos eigenaar van de installatie. 

Vlaskracht ontzorgt de partijen waarmee een overeenkomst wordt afgesloten hierbij volledig. Dit betekent een volledige projectopvolging bij de plaatsing van de panelen en de exploitatie van de installatie gedurende 20  jaar. Als professionals zijn we goed op de hoogte van de verschillende tools en mogelijkheden die er op heden zijn. 

Wat zijn de voordelen voor de organisaties?

Gemeente- en stadsbesturen, schoolgemeenschappen en andere grotere publieke organisatie hebben dikwijls verschillende vestigingen waarop zonnepaneelinstallaties kunnen geïnstalleerd worden waardoor ook energiedelen interessant wordt.

In eerste instantie wordt de duurzaam opgewekte energie zelf verbruikt. Overschotten worden op de markt verkocht. Zeker interessant voor organisaties die tijdens zomerperiodes minder actief zijn en er weinig eigen verbruik is. 

Bij projecten in samenwerking met Vlaskracht kunnen buurtbewoners, deelnemers, leden, ... mee investeren in deze projecten door coöperant te worden in Vlaskracht.  Het werkt heel verbindend met de buurt en de achterban die op die manier hun steentje bijdragen om de Vlaamse klimaatdoelstellingen te behalen halen.

Meer info over een project opzetten met Vlaskracht en het VEB vind je HIER

We komen graag vrijblijvend langs om uw klimaatambities te bespreken. Even samen een koffie drinken?