Vlaskracht voordelen

... voor de coöperanten

0576473c 9071 4ae2 b2cf 35b6eeca9203

Onze voordelen

Naast samenwerken aan een beter morgen, genieten Vlaskracht coöperanten van verschillende voordelen.

 • Lokaal duurzaam geproduceerde stroom afnemen aan stabiele prijzen bij Ecopower.
 • Gebruik maken van de elektrische deelauto's over heel Vlaanderen
 • Samen delen in de winst 
 • Gratis naar onze EnergieCafés en meer weten over de energietransitie
 • Gratis gebruik van EnergyID, een app waarmee je jouw energieverbruik beter kan opvolgen en organiseren.

Lees meer over deze voordelen hieronder.

Word snel coöperant

en geniet mee van deze voordelen

Klant worden bij Ecopower

Wie lokaal duurzaam geproduceerde stroom wil gebruiken, kan als Vlaskracht coöperant terecht bij Ecopower, de grootste energie burgercoöperatie van ons land. Ecopower levert enkel aan eigen coöperanten en partnercoöperaties zoals Vlaskracht.

Goed om weten

 1. Ecopower elektriciteit is volledig geproduceerd met hernieuwbare energie (zon, wind, waterkracht) van Belgische bodem.
 2. Ecopower krijgt in het jaarlijkse Geenpeace-klassement dan ook de maximumscore van 20/20.
 3. Ecopower levert enkel elektriciteit en enkel in het Vlaams Gewest. 
 4. Ecopower biedt enkel een terugleververgoeding aan in combinatie met een afnamecontract voor digitale meters, niet apart!
 5. Er zijn ook contracten met dynamische prijs. Lees hiervoor aandachtig de info op www.ecopower.be/dynamischeburgerstroom.

Via onderstaande link stap je probleemloos over van je huidige stroomleverancier naar Ecopower. 

Elektrisch autodelen

Vlaskracht biedt 4 elektrische deelauto's aan die je op de volgende locaties vindt:

 1. Stasegem - Parking Stasegemdorp recht tegenover De Schelp: Een Renault Zoe en een Renault Kangoo.
 2. Zwevegem - Parking bij het Gemeentepunt: Een Renault Zoe en een Nissan Leaf.

Vlaskracht werkt voor het elektrisch autodelen samen met CoopStroom, een bevriende energie burgercoöperatie. Hierdoor kunnen onze coöperanten ook gebruik maken van hun deelwagens die je verspreid over Vlaanderen kan vinden. Een overzicht van de elektrische deelwagens vind je HIER

Delen in de winst

De winst uit de verkoop van onze duurzaam geproduceerde stroom delen de coöperanten onder elkaar. Dit is eigen aan een energie burgercoöperatie. Hierover beslissen de coöperanten samen tijdens de jaarlijkse Algemene Vergadering. Iedere coöperant heeft 1 stem, of die nu 1 of 100 aandelen heeft in Vlaskracht. De winst wordt uitgekeerd in de vorm van een dividend dat bij een energie burgercoöperatie hoogstens 6% kan bedragen op de inbreng van de coöperant. 

Zie ook de verslagen van eerdere Algemene Vergaderingen

Waarom kan er maar 6% uitgekeerd worden? 

 1. Een energie burgercoöperatie wil aan betaalbare prijzen stroom kunnen aanbieden aan haar klanten. Woekerwinsten maken hoort daar niet bij. 
 2. Is er toch meer winst, dan wordt die gebruikt om in nieuwe projecten te investeren en/of om projecten te ondersteunen die de samenleving te goede komt zoals projecten die energiearmoede bestrijden. 

Gratis naar onze EnergieCafés

Vlaskracht wil samen met de burger de energietransitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie realiseren. Dit betekent onder meer anders energie produceren en gebruiken. Tijdens de EnergieCafés lichten we toe hoe je hier als burger jouw steentje aan kan bijdragen in het belang van een beter morgen.

Onderwerpen als de warmtepomp, verstandig omgaan met energie, EPC-waarde en energierenovaties, ... komen tijdens de EnergieCafés aan bod.

Wij kondigen de EnergieCafés hier aan net als op onze sociale media kanalen als Facebook en Linkedin.

Het energieplatorm EnergieID

Naast duurzaam stroom produceren gaan we ook de klimaatuidaging aan door te besparen op energie. Met een energieplatform ben je staat om je energieverbruik op te volgen. Om te kunnen besparen, moet je ook weten waar je verbruik vandaan komt. Vlaskracht werkt hiervoor samen met het energieplatform EnergieID.

Het energieplatform houdt de gegevens van uw energieverbruik bij. Wie een digitale teller heeft, kan zijn teller koppelen aan EnergieID. Heeft u nog een analoge teller, dan geeft u maandelijks u verbruik in. Het platform linkt je verbruik aan de weersomstandigheden en vergelijkt uw verbruik met dat van andere gezinnen in eenzelfde situatie. Zo kan u zien of u het écht goed doet en of uw investeringen in energiebesparing renderen.