Zonnecoach

Vlaskracht werd Zonnecoach voor Stad Kortrijk

Zonnecoach

De zonnecoach adviseert Kortrijkse bedrijven, scholen en organisaties

PV-verplichting voor hoge elektriciteitsafname

De Stad Kortrijk wil bedrijven, scholen en organisaties aanmoedigen om werk te maken van zonnepalen op de daken van hun gebouwen. Hiervoor werd Vlaskracht na een openbare aanbesteding als Zonnecoach aangesteld om bedrijven, scholen en organisaties hierin te adviseren en hen hierbij op weg te helpen. Deze dienstverlening sluit goed aan bij de verplichting van bedrijven, scholen en organisaties met een elektriciteitsverbruik van minstens 1 GWh per jaar om tegen 1 april 2026 zonnepanelen te voorzien. Dit geldt voor zowel de eigenaars, erfpachters als opstalhouders van dergelijke gebouwen. 

Om deze partijen hierin te ondersteunen heeft de Stad Kortrijk Vlaskracht via een openbare aanbesteding aangesteld als Zonnecoach.

Dit aanbod is mogelijk dankzij het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP). Dit pact is een samenwerking tussen de Vlaamse overheid en lokale besturen om de Europese klimaatdoelstellingen te halen. De Zonnecoach is één van de acties om tegen 2030 36 kW aan hernieuwbare energie per 500 inwoners te realiseren via coöperatieve en participatieve projecten. Tegen eind 2025 moet hiervan al 18 kW per 500 inwoners zijn bereikt. En hier is nog heel wat werk aan de winkel in Kortrijk waar we met Vlaskracht graag onze schouders onderzetten. 


Als Zonnecoach geven we gratis advies in opdracht van stad Kortrijk. Bedrijven, scholen of organisaties die zonnepanelen plaatsen of een bestaande installatie willen uitbreiden, kunnen vanaf nu hiervoor beroep doen op Vlaskracht. 

Hoe werkt het?

Het advies begint met een quick-scan. Aan de hand van enkele vragen gaan we na of jouw dak qua grootte en oriëntering in aanmerking komt net als je verbruik. Is dit positief dan volgt een uitgebreider onderzoek waarin we de volgende zaken onderzoeken:

  • Is de dakconstructie hiervoor geschikt?
  • Hoeveel zonnepanelen installeer je best en waar?
  • Wat is de rendabiliteit van de installatie?
  • Zijn de voorwaarden voldaan om aan te sluiten op het elektriciteitsnet?
  • Zijn andere technische (rand)voorwaarden vervuld?
  • Wil je de installatie financieren met burgerkapitaal?

Interesse? 

Vul dan hieronder de quick scan in waarin we ondermeer vragen naar 

  • de (nog) beschikbare dakoppervlakte
  • het elektriciteitsverbruik in MWh/jaar 
  • het vermogen van de elektriciteitsaansluiting in kVA 
  • eventueel piekvermogen (kWp) van de zonnepanelen die vandaag al in gebruik zijn 
  • de kwartierwaarden van het verbruik op deze locatie die je bij Fluvius kan opvragen. Deze excel kan je dan uploaden. 

Heb je deze gegevens niet, dan sla je deze vragen over. Eventueel nemen we hiervoor later nog contact.

Binnen de 14 dagen krijg je antwoord van de zonnecoach.

Zonnepaneelinstallaties kunnen gefinancierd worden met burgerkapitaal waardoor je kapitaal beschikbaar houdt om te ondernemen of voor andere opdrachten. Bij een financiering met burgerkapitaal via Vlaskracht neem je goedkopere zonnestroom af van Vlaskracht. In dat geval krijgen uw medewerkers voorrang om hierin te investeren. Wil je meer weten over financiering door een derde partij? Neem dan hier een kijkje