Windturbine Barco Beneluxpark Kortrijk

Omgevingsvergunning Barco windturbine ingetrokken

Windturbine Barco Beneluxpark Kortrijk
Windturbine Barco Beneluxpark Kortrijk

Barco verliest zijn omgevingsvergunning voor een windmolen op zijn bedrijfsterrein in Kortrijk nadat bedrijven en omwonenden beroep aantekenden.

De Raad voor Vergunningsbetwistingen oordeelde dat de Vlaamse Regering onvoldoende heeft verantwoord waarom de windmolen daar vergund kan worden. De Vlaamse Regering zou onvoldoende zorgvuldig onderzocht hebben of de windmolen past in de omgeving. Het is volgens de Raad ook niet duidelijk of de verplichte bufferzone volledig werd gerealiseerd. Het buurtcomité tegen de bouw van de windturbine haalt hiermee (tijdelijk) haar slag thuis.  

Barco kan op haar beurt hiertegen verzet aantekenen. Uiteraard vertraagt dit voor de zoveelste keer de plannen van het Kortrijkse technologiebedrijf om duurzaam zelf haar energie op te wekken op de site in Kortrijk. Plannen die ze reeds 15 jaar koesteren. 

Als de vergunning er komt, zullen burgers via Vlaskracht ook mee kunnen participeren in de bouw van deze windturbine. Een beslissing die we eerder met Barco al hebben genomen ook omdat we overtuigd zijn dat een windturbine op deze plaats burgers minimaal hindert en geen afbreuk doet aan de waarde van de omgeving.