Website header NL

Onze Energie

Het grootste energiecollectief in handen van burgers

Logo Onze energie 2 lines Mussel Blue RGB

'Onze energie', een nieuw energiecollectief in België 

'Onze energie' is een gloednieuw burgerinitiatief waarmee burgers samen investeren in windmolenparken op de Noordzee.  Hiervoor sloegen 33 energie burgercoöperaties waaronder Vlaskracht de handen in elkaar. Een primeur in België. 

Tout seul on va plus vite, ensemble, on va plus loin, zoals Zwangere Guy zingt in 'Loin d'ici'. 

Onze energie verwierf recent een deel van het NorthWind windpark in de Noordzee. Wie vandaag coöperant wordt in Vlaskracht, wordt dus mede-eigenaar van het Northwind windpark maar ook nog eens mede-eigenaar van 30 zonnepaneelinstallaties en in een windturbine in Zelzate.

Onze energie heeft nog meer plannen. Vanaf 2026 wil Onze energie met burgerkapitaal meebouwen aan een windpark in de Prinses Elisabethzone op de Noordzee. Hiermee moeten burgers een belangrijk deel van de energiemarkt in eigen handen krijgen zodat ze niet langer de speelbal van (buitenlandse) energiegiganten zijn. Hiermee kunnen we de bevoorrading van lokaal duurzaam geproduceerde stroom garanderen net als stabiele en betaalbare prijzen voor de gewone burger. En niet onbelangrijk, hierdoor kan het rendement op uw aandelen in Vlaskracht verder blijven groeien. 

Deze lokale groene energie zal terugstromen naar de burgers via Ecopower of Cociter.

Investeren in Mijn Energie

Door 1 of meer aandelen te kopen in Vlaskracht, investeer je mee in 'Onze energie'.

1 aandeel kost 250 euro en elke coöperant kan tot 100 aandelen kopen. 

Ook organisaties, verenigingen en ondernemingen kunnen vennoot worden als die net als onze aandeelhouders onze missie onderschrijven. Vlaskracht heeft als doel de energietransitie samen met burgers mee te realiseren en lokaal duurzaam geproduceerde stroom aan betaalbare prijzen aan de burger aan te bieden.

Burgers aan zet op de energiemarkt

Met Onze energie zullen nog meer burgers de controle van het energiebeleid in België in handen krijgen. Onze energie mikt tegen 2030 op een half miljoen Belgen die als coöperant toegang hebben tot lokale groene stroom. Hierdoor worden we minder afhankelijk van grote (buitenlandse) spelers. Het is belangrijk dat rendement uit energieprojecten terug naar de burgers vloeit én geïnvesteerd wordt in lokale projecten met een grote meerwaarde voor de samenleving.